Sammanfattning: KABE

KABE är en småländsk husvagns- och husbillstillverkare som är noterad på Small cap. Bolaget grundades år 1963 och är idag den ledande nordiska husvagnstillverkaren. Affärsidén är att vara ett fullsortimentsföretag vad gäller mobila bostads-, personal- och transportenheter. Deras egna husvagnar och husbilar är nischade för att täcka premiumsegmentet men de täcker även av låg- och mellansegmenten genom att sälja Eximos och Adrias produkter.

KABE ägs och drivs av familjen Blomqvist som kontrollerar 56,4 % av aktierna och 73 % av rösterna. Vd Alf Ekström har suttit på positionen i 18 år och är i dagsläget 57 år gammal, han sitter troligen kvar under en överskådlig framtid.

Lite fakta:

  • Omsättning och resultat har ökat med 8,65 % respektive 17,1 % årligen sedan år 2000.
  • Stark balansräkning, relativt stor nettokassa de senaste fyra åren.
  • Genomsnittlig ROE 22,3 % sedan år 2000.
  • P/E 10,3 och P/E (3y) 9,8. Justerat för kassan 9,5 respektive  8,7.
  • Utdelning varje år sedan 1999 (så långt jag kan se tillbaka).
  • År 2012 var omsättningen 1 300 MSEK (1 544) och resultatet 92 MSEK (107).
  • Nyregistreringarna i Norden har minskat med ca 25 % de senaste fem åren.

Under 2008 – 2009 hade de flesta aktörerna negativt resultat och även KABE kände av det hårda klimatet under dessa år, men visade trots det ett förhållandevis mycket starkt resultat och höll sig på bra avstånd från negativa siffror. Så vitt jag förstår har KABE endast haft ett förlustår sedan det grundades för 50 år sedan. I en jämförelse med SoliferPolar, Cabby, Hymer och Trigano är KABE ”bäst i klassen” på alla punkter. I princip alla dagens aktörer grundades någon gång på 1960-talet och att det inte tillkommit några sen dess talar för att de som öppnade ”husvagnsdörren” stängde den efter sig.

Allt är dock – som vanligt – inte frid och fröjd. Branschen har drabbats kraftigt av de senaste årens oro och husvagns- och husbilsregistreringarna i Norden har sjunkit kraftigt. Den starka kronan har de senaste åren påverkat KABE negativt då de tyska konkurrenterna genom detta får en konkurrensfördel. KABE har de senaste åren tappat några marknadsandelar till dessa aktörer. Positivt är dock att de under 2000-talet nästan årligen tagit marknadsandelar av de svenska tillverkarna. Risken är nog stor att KABE kommer att ha några tuffa år framför sig, men den dagen konjunkturen vänder tror jag att KABE kommer att gå stärkt ur denna svacka.

Analysen i sin helhet finns att läsa här.

Vad är din syn på Kabe?

3 thoughts on “Sammanfattning: KABE

  • Jag gillar att man lyckas ha en sådan hög avkastning på kapital med låg belåning. Som jag förstår det har VDn 43 miljoner kronor i aktier. 40-talisterna kan nog köpa en hel del husvagnar i framtiden. Finns ju en trend med alla dessa ”Böda Camping” och ”Piteå Havsbad” osv, borde få folk att se hur avkopplande det kan vara att ta husvagnen ut på landet.

Kommentera