Goda nyheter från Solitron Devices

I fredags skickade Solitron Devices (SODI) ut ett pressmeddelande om att bolaget kommer att dela ut $0,25 per aktie och inleda ett återköpsprogram. Detta är fantastiska nyheter då det största problemet med SODI varit just kapitalallokeringen. Mr Saraf har tidigare bara suttit och byggt en pengahög som haft en stabil årlig tillväxt under en alldeles för lång period. Men nu verkar det som att aktivistinvesteraren Eriksen Capital verkar ha fått fart på saker och ting i det väldigt sömniga bolaget.

eriksen

För ett år sedan delade SODI ut pengar för första gången sedan 1993, men då endast $0,05/aktie. Nu har de alltså femdubblat utdelningen. En sådan höjning hör sannerligen inte till vanligheterna. Dessa nyheter skickade idag upp kursen ~6,2 % och aktien handlas nu till en direktavkastning om 5,6 %.

Utöver detta ska bolaget inleda ett återköpsprogram där maximalt får återköpa aktier för $500k. En ganska nätt summa kan tyckas, men givet bolagets börsvärde och aktiens likviditet tycker jag det är mycket goda nyheter. Med ett börsvärde på $9,68M kan de nu återköpa 5,2 % av de utestående aktierna.

SODI handlas för tillfället till 0,82x NCAV och har en nettokassa på $6,45M. Genom utdelningen  och återköpen kommer de att skifta ut ca $1,1M. De har alltså mycket framtida utrymme för återköp och utdelningar. Jag hoppas nu att detta inte blir en engångsföreteelse utan att detta blir vändpunkten i SODIs kapitalallokeringshistoria. Att de nu vänder blad till att vara betydligt mer aktieägarvänliga än de historiskt sett varit.

Disclosure: Jag har en position i SODI.

Mer läsning:

Solitron Devices Announces Cash Dividend and Stock Repurchase Program – Baystreet

Solitron Devices: Activist Investor Collides With Management – Gurufocus

Eriksen Capital Management, Outraged at Board Actions – PR Newswire

Solitron Devices – Ett år senare

4 thoughts on “Goda nyheter från Solitron Devices

 • Låter som bra nyheter! En fundering infinner sig dock, jag får en stark känsla av ”vi” vs. ”dem” när jag läser om värdeaktivister vs. företagsledare som sitter på en stor kassa.

  Kan det egentligen finnas några baktankar eller tveksamma skäl till att man som företagsledare inte gör något av kassan? Eller handlar det bara om olika synsätt kring hur man bäst förvaltar sina medel? Om det är det senare, så är det ju inte givet att en sådan här nyhet är bra utan det handlar bara om olika strategier.

  Och även om det är en till synes märklig strategi att bara sitta på en säck med likvida medel, så borde ju i princip en företagsledare vara mer insatt i hela företagets situation och möjligheter (även om värdeaktivisten kanske har andra fördelar såsom förmågan att jämföra med hur andra framgångsrika företag har gjort).

  Tankar kring det?

  • Hej Claes!

   Bra tankar där, håller med att det lätt kan bli lite ”vi vs. ”dem” över aktivism. Det finns nog definitivt många exempel på när den här typen av ”bråk” inte är det vackraste världen har skådat.

   Men i det här fallet vill jag nog säga att ”bråket” var befogat. Om du har läst vad Nate (oddbasllstocks) skrivit om SODI genom åren förstår du. Företagsledaren har i det här fallet varit någon form av envåldshärskare då han själv suttit på alla viktiga stolar samt undvikit att hålla årsstämmor. Nate satte igång en rejäl process som stött på väldigt mycket patrull innan det nu äntligen händer något.

   Sen tror jag att i många fall så har kassan byggts upp av den anledningen att de inte riktigt vet vad de ska göra med den. Företagsledaren är nog ofta otroligt skicklig på det operativa men om grundverksamheten inte bjuder på några större investeringsmöjligheter vet företagsledaren inte riktigt vad han/hon ska göra med pengahögen. De är operationellt skickliga men inte nödvändigtvis skickliga kapitalallokerare. Det finns säkerligen en mängd företagare – speciellt de i mindre bolag med någon enskild rörelsegren – som inte har särskilt bra koll på kapitalallokeringsbiten.

   Sist men inte minst så kan det nog även många gånger vara rationellt för dem i sin position som vd att bunkra kapital. Om deras intresse ligger som löntagare finns det inte extremt mycket uppsida i att arbeta med någon ”optimal balansräkning” eller vara extremt taktiska med kassan gällande utdelningar och återköp. Det ökar sannolikt inte deras lönenivåer samtidigt som de ökar risken i bolaget med en svagare balansräkningen – och med det risken att de ska bli av med jobbet.

   Men det finns säkerligen situationer där företagsledaren har en bra långsiktig plan som den kortsiktige värdeaktivisten inte vill vänta in. Värdeaktivisten vill hellre göra en snabb flipp och få bra IRR på sin investering och sedan gå vidare. Så du har definitivt en bra poäng i din kommentar.

Kommentera