Forward Industries – En risig net-net som eventuellt måste avnoteras från NASDAQ

intro_ford

Forward Industries (FORD) grundades 1961 och bolaget designar, marknadsför och distribuerar skyddslösningar för handhållna elektroniska enheter, exempelvis mobiltelefoner, mp3-spelare, bärbara datorer eller elektronik som används inom sjukhusvärlden. Bolagets kunder är OEM-tillverkare.

logo_ford

FORD är i dagsläget en net-net men en relativt risig sådan. Det krävdes inte många sekunders tittande på bolaget innan jag kunde avfärda det som en potentiell investering. Men det är just nu. Om ett kvartal, år eller mer kan det vara intressant. Jag tänkte därför här göra en liten mindre analys än vanligt, för att vara någorlunda förberedd om FORD skulle se lite mer attraktiv ut framöver.

FORD har handlats under NCAV under fyra av de senaste tio åren. Det är något av en kronisk net-net. Det är även fullt rimligt. Bolaget har redovisat röda siffror på sista raden varje år sedan 2007 och även om det fria kassaflödet varit betydligt bättre är det totalt sett negativt under perioden. Det har även skett en viss utspädning under det senaste decenniet och bolaget har gått från att ha 50-80 % av tillgångarna i kassan till att idag ha 24 %.

Vad är det då som eventuellt kan vara intressant med FORD? Två saker. De två sakerna är förknippade men som var för sig kan vara av intresse för potentiella aktieägare. Det första är att FORD är noterat på NASDAQ. Det är dyrt att vara noterat på NASDAQ och man kan ställa sig frågande till nyttan av att ett sånt här nano-bolag ska vara listat där. Utöver det ovan tillåter inte NASDAQ att noterade aktier handlas under $1. Det gör FORD för tillfället och de har fram till augusti på sig för för att ”få upp priset” för att inte bli avnoterade av den anledningen. Storägaren Terrance Bernard Wise anklagade även den förra styrelsen för att inte följt andra av NASDAQs regler. De kan förmodligen inte gör alltför många fler misstag innan de blir tvångsavlistade och hamnar på OTC-marknaden. Detta är en trigger i negativ bemärkelse, men kan skapa ett köpläge då en sån händelse i regel skickar ner kursen rejält.

Det andra som kan vara intressant med FORD är att det nyligen pågått en kamp om makten av bolaget. Nyligen fick VDn sparken och det var inte alltför längesedan CFOn fick gå. Storägaren Wise har även i princip bytt ut hela styrelsen under 2015. Det händer förmodligen mycket under ytan just nu. Kampen var mellan Terence Bernard Wise och bolagets styrelse. Wise har ställt sig mycket tveksam till bland annat närståendetransaktioner de senaste åren samt utgivningen av preferensaktier till rabatt till endast några speciellt utvalda. Bolaget har dock idag inte längre några utestående  preferensaktier.

Jag måste säga att brevet till aktieägarna som Wise skickade ut under december 2014 är mycket intressant. Om det stämmer – enbart hört ena sidan här – var det en mycket ovanlig situation i FORD. Det var den sittande styrelsen som var aktivisterna och den ”attackerande” som var industrialisten. Som kan utläsas lite längre ner verkar dock Wise gått vinnande ur detta och jag ser inget större värde i att lägga en förmiddag eller två på att reda ut den exakta historien bakom maktkampen de senaste åren.

Det räcker med att läsa rubriken på dessa länkar för att få en känsla över hur infekterat läget varit i FORD under de senaste åren:

Forward Industries Encourages Shareholdes Not to Be Misled By Terence Bernard Wise

Terence Bernard Wise Files Derivative Suit Against Forward Industries Chairman

Forward Industries Urges Shareholders Not to Let Terence Wise Take Control of the Company Without Paying a Premium

Men som nämnts var det Wise som blev vinnaren i kampen. Sedan januari i år sitter Wise som styrelseordförande och han har bytt ut i princip hela styrelsen. Jag har inte fått full klarhet i alla turer kring bolaget. Men det gör ingenting. Målet just nu var inte att ha 100 % koll på exakt vad som skett i FORD de senaste åren. Målet var att få en liten förståelse för var bolaget befinner sig nu och en liten känsla kring dess historik.

Om och när aktien handlas till en större rabatt eller om verksamheten framöver tar fart är jag mer beredd om ett intressant läge skulle uppstå. Det gäller kanske framförallt om aktien skulle avnoteras. Jag tror att om man kan få tag på aktier i ett bolag av medioker kvalitet till ett lågt pris i samband med en avnotering så har man goda förutsättningar för att göra en bra affär. Man står då som köpare i en situation då Mr. Market dels är orolig och där det dels kommer vara lite ”forced selling” av institutioner som inte längre får äga aktien när den handlas på OTC-marknaden.

Gissningsvis kommer FORD aldrig att befinna sig i min portfölj. Det är mycket med bolaget som jag inte gillar. Men om ett läge i framtiden skulle uppstå känner jag mig nu beredd att agera relativt fort.

Disclosure: Ingen position.

One thought on “Forward Industries – En risig net-net som eventuellt måste avnoteras från NASDAQ

Kommentera