Leapfrog Enterprises – En net-net i leksaksbranschen

Leapfrog Enterprises är en amerikansk net-net med ett börsvärde om $83M. I dagsläget finns det inte många net-nets med ett börsvärde över $50M. Leapfrog är med andra ord en väldigt stor net-net. Historiskt sett har stora net-nets presterat sämre än små net-nets – som grupp. Det är fullt rimligt då de har betydligt fler ögon på sig. Fler ögon leder till en effektivare prissättning. Större net-nets är därför rent generellt av lägre kvalitet än små net-nets.

Leapfrog_1

Ändå väljer jag att analysera Leapfrog? Ja, det ovan gäller rent generellt, och det är fortfarande en attraktiv grupp att undersöka. Min initiala känsla är dock att en analys inte kommer att leda till någon investering. Men Leapfrog har dykt upp på min screener och som en av de lägst värderade net-netsen just nu är det min plikt som net-net-investerare att undersöka vad det är Mr. Market serverar.

Leapfrog_2

Leapfrog designar och tillverkar utbildningsleksaker till barn. Det är inte klassiska leksaker utan det är olika typer av tablets och på andra vis interaktiva leksaker. Jag har inte någon större koll på varken bolagets produkter eller på dess marknad. Jag kan se att det finns en stor efterfrågan globalt. Men jag kan inte se vad Leapfrog skulle ha för fördelar mot andra aktörer på marknaden. Av bolagets finansiella historik att dömma fhar de heller inga sådana.

Nu till det intressanta – balansräkningen. Leapfrogs omsättningstillgångar består till den största delen av kassan. Bolaget har $127M i kassan, $20M bundet i kundfordringar odch $72M i varulager. Avsaknaden av räntebärande skulder gör att Leapfrog handlas till ett negativt EV. NCAV är $175,6M, långt över dagens börsvärde om $83M.

Leapfrog_3

På ägarlistan finns en mängd gigantiska värdeinstitutioner. Det är den typen av fonder som har små bitar av i princip allt som ligger i värdedecilen för tillfället. Insiders kontrollerar ca 2 % av de utestående aktierna. 87 % kontrolleras av institutioner. Det här är inte en attraktiv situation för en ny potentiell aktieägare. Man vill helst komma in innan institutionerna är på plats, samt ha en stark storägare av kött och blod. Här får man ingenting.

Leapfrog_4

Utöver att aktieägarsammansättningen lämnar en del att önska så är utvecklingen av utestående aktier ingen vacker syn. 2004 had bolaget 60 miljoner utestående aktier, idag är den siffran 70,1 miljoner. Antalet aktier har ökat med 1,7 % årligen. Trots detta äger insiders endast 2 % av de utestående aktierna. De verkar alltså i regel tagit emot sin belöning i form av aktier och direkt gått och sålt den på marknaden. Ger inget vidare signalvärde.

Avslutningsvis har Leapfrog ett negativt balanserat resultat om $223M. Jag hade definitivt kunnat utesluta en investering i Leapfrog utan att genomföra den här kortare analysen. Det finns många relativt tydliga varningsflaggor. Jag är inte intresserad av en net-net som historiskt sett ser ut att inte ha agerat särskilt aktieägarvänligt och dessutom har en rörelseverksamhet som totalt sett inte burit frukt.

Jag kommer att fortsätta ha Leapfrog på bevakningslistan, men jag har svårt att se att den någonsin kommer få en plats i min portfölj. Till en väldigt bra multipel och till ett väldigt högt F-Score kanske. Men knappt då.

Disclosure: Ingen position.

Mer läsning:

Leapfrog: Now a Classic Net Net Stock – Gurufocus

100% Upside From Leap Frog (LF) – Gurufocus

Leapfrog is Selling Below Its Liqudiation Value – Seeking Alpha

Contrarian thoughts on LF? – Reddit

7 thoughts on “Leapfrog Enterprises – En net-net i leksaksbranschen

 • Intressant likväl! Siffrorna talar ju emot Leapfrog på alla sätt och vis, annars skulle det bolaget inte vara en net-net. De har ett starkt och välkänt varumärke i en (rimligtvis) lukrativ bransch och de borde ju egentligen ha framtiden för sig. Se t.ex. deras recensioner och bästsäljare på Amazon:

  http://goo.gl/aq4dsl

  Hade jag bara fått bolaget presenterat och inte siffrorna bakom, så hade jag gissat på de är rejält lönsamma med en högt värderad aktie som prisar in en ljus framtid.

  Men de verkar ha tappat ca 40% i omsättning det sista året, ett nästan ofattbart fall som borde ha någon bakomliggande orsak. Har inte orkat gräva djupare i rapporter än, men kan nog inte låta bli att göra det framöver 🙂

  Kul omväxling till alla ”ciggarrpuffar”!

  • Hej claes!

   Sant där, det är en ganska ovanlig net-net. Har inte heller grävt i den orsaken. Om du gräver får du gärna rapportera vad du än finner, bra eller dåligt 🙂

 • En värdeaktivist eller lite nya styrelsemedlemmar hade väl gjort det hela mer intressant. Visserligen är värde sin egen katalysator men som du säger verkar caset lämna en del övrigt att önska, trots den grova undervärderingen. Har de varit net-net innan? De verkar ju åtminstone ha varit lönsamma 2010-2013.

  • Ja det hade nog vägt över caset till att bli attraktivt!

   Nej, den har inte varit en net-net före 2012. Snabbkollade bara lite så inte tittat 2013/2014. Men max net-net de senaste två-tre åren. Så kan nog vara värt att följa åtminstone.

   • Jag tror inte de har varit i närheten av att vara en net-net förut. Problemen verkar helt orsakade av kraftigt fallande intäkter det senaste året (el. två). Jag tror deras ”lärplatta” LeapPad har fallit ur tiden och mycket snabbare än de var beredda på, så antingen måste de hitta värdiga ersättare eller så måste de snabbt anpassa kostymen efter den nya situationen.

    Jag är därmed inte säker på att en värdeaktivist skulle göra så mycket nytta här. Såg en liknelse med ett brinnande hus i en av analyserna. Möblemanget må vara värt mer än man betalar för huset, men inte nödvändigtvis en bra investering i rådande situation 🙂 Om man däremot upptäcker brandkåren först och bedömer att de kan släcka elden, så kan det vara läge att handla snabbt… Hittills har jag dock inte kunnat hitta något tecken på det.

    De gasar och bromsar samtidigt. Har skurit ned på utgifterna, men måste också satsa på framtida produkter för att behålla sitt existensberättigande.

Kommentera