Vem är Ned Goodman?

Ned Goodman är en kanadensisk investerare aktiv i sitt investmentbolag Dundee Corporation. Goodman grundade Dundee 1991 men har varit aktiv i branschen i över fem decennier. Goodman har – likt Prem Watsa – stundtals blivit kallad Kanadas Warren Buffett. Goodman är idag 78 år men det är ingenting som hindrar honom från att arbeta vidare med Dundee.

”I’m working harder today than I’ve ever worked in my life. I love my job. They’re going to have to carry me out.”

1993 stod Dundees kurs i 1,05 CAD. Idag står kursen i 9,40 CAD, en genomsnittlig årlig avkastning om 10,5 %. Under samma tidsperiod har S&P 500 – inklusive återinvesterade utdelningar – avkastat 9,5 % årligen. Ned Goodman har alltså under de senaste 22 åren slagit index med 1 % årligen trots att aktiekursen idag är ner nästan 75 % från toppen under 2013. Detta trots att man under 2013 delade ut aktier i deras fastighetsbolag Dream Unlimited till en kurs om 14 CAD.

ned

Tar vi hänsyn till den genom att lite slarvigt addera den till dagens aktiekurs blir den årliga avkastningen sedan starten 15,2 %. En siffra som är mer korrekt än de 10,5 % ovan. Dundee har även genomfört en del ”spin-offs” under åren vilka inte är medräknade i siffrorna ovan. Så även om Dundee haft en mycket stark avkastning de senaste 20 åren har avkastningen i realiteten faktiskt till och med varit något högre.

Likt Berkshire Hathaway ger inte Dundee någon utdelning till aktieägarna. Detta tycker jag är fullt riktigt givet bolagets historik. Goodman har helt klart kunnat förvalta kapitalet bättre än aktieägarna hade om de fått vinsterna i form av utdelningar.

Goodman kallar sig själv ett ”Warren Buffett”-freak. Likt Munger och Buffett är Goodman en storläsare. Han försöker att läsa en bok i veckan och arbetar ständigt med att försöka förstå sig själv bättre än han förstår andra. Speciellt punkten om att försöka förstå sig själv bättre tycker jag är intressant. Något som också Francis Chou talat mycket om, att studera biases och människans natur.

Han hänvisar även till gurus som Howard Marks, Benjamin Graham och John Templeton. Templeton ska ha sagt ”Do not tell me where the news is best – tell me where it is the worst”. Detta är något Goodman ofta frågar sig själv. I dagsläget anser Goodman att det är i mineralindustrin och i guldsektorn. Goodman har de senaste åren varit positiv till guld och negativ till aktier. I Dundees senaste årsredovisningar diskuterar Goodman mest makro. Framförallt guld och inflation. Jag måste erkänna att han ger ett övertygande case. Han har kallat börsen för en ”botox market” där alla brister är täckta för att se friska ut.

”The financial world seems to have accepted “Botox Economics”. Botox, of course, is a toxin commonly used to improve a person’s appearance. However, the affect is only temporary and with sometimes significant negative side effects.  As the global financial and excess debt crisis continues to roll along, it does so with “Financial Botox” as a flood of money from central banks and governments covering up previous unresolved and, perhaps, very serious problems.”

Goodman ställer sig mycket tveksam till dagens värdering på den amerikanska börsen. De senaste åren har han mer och mer fokuserat på att investera i ”hard assets”. Han har bland annat investerat en del i den kanadensiska gruvsektorn som länge handlats mycket lågt. Det finns faktiskt en del sådana net-nets, men än så länge har ingen av dem gjort mig imponerad nog för att förtjäna en plats i min portfölj.

ned4

Goodman är övertygad om att en kraftig inflation väntar runt hörnet. Han tycker att världen för tillfället är helt upp och ner och att han inte känner till någon annan gång i historien då nästintill alla länder tryckte nya pengar för fullt. Något han inte är helt ensam om, även Seth Klarman ska de senaste åren uttryckt en oro för det. Även den gode Guy Spier är orolig för kraftig inflation framöver. Goodman ställer sig även kritisk till siffror om arbetslöshet från USA. Han menar att de är manipulerade och inte riktigt visar verkligheten. Under 2012 var arbetslöshetssiffran 7 % men enligt Goodman var den snarare 15-16 % i realiteten.

ned2

Dundee är investerade i ekologisk matproduktion och Goodman tror starkt på en förändring på den marknaden. Något jag verkligen kan hålla med om. Senast för någon dag sedan slog det mig hur mycket nytillkomna ekologiska köttprodukter det kommit i kötthyllan på Coop. Nedan ett citat ur årsredovisningen för 2012. Det är härligt när företagsledare har lite humor i affärstexter som lätt annars kan tendera att vara lite torra.

ned3

Goodman sympatiserar med Milton Friedmans åsikter om kapitalism och fria marknader. Han talar varmt om boken ”Free to Choose” och anser att det är en bok alla som är intresserade av företagande borde läsa. En bok jag själv tycker var mycket läsvärd. Även Friedmans tv-serive ”Free to Choose” är mycket sevärd.

Men han tyckte att vissa av Friedmans teorier ibland kunde vara väl kortsiktiga, eller uppfattas som kortsiktiga. Exempelvis att ett bolags högsta ändamål var att ge aktieägarna avkastning. Goodman är en mycket långsiktig herre och ställer sig skeptisk till kortsiktigheten i vilken mycket av dagens affärer görs. Han menar att avkastningsjakten kan bli för kortsiktig och över tid skada bolaget och aktieägarna.

”Our culture is that of a happy family. Our values are based on the code of conduct that emanates from a happy family. Our vision can be best described that your preferred future is long term growth of capital and wealth in a manner that we are proud of our achievements.”

Goodman kallar sina aktieägare i Dundee för sina ”fellow Dundonians” – fantastiskt. Han anser heller inte att Dundee är att se som ett klassiskt investmentbolag som bara köper och äger, de är betydligt mer aktiva.

”We are not your traditional holding company. We build companies, and sell them. It’s a business.”

Goodman är en contrarian i ordets sanna bemärkelse. Han talar inte gott om EMH utan menar att det är en bogusteori och att allt en aktiekurs reflekterar är det pris till vilka köpare och säljare genomför en transaktion – oftast utan vetskap om det underliggande värdet. Goodman talar ofta om DCF-analyser gällande hur han värderar bolag. Han talar om att global värdeinvestering är det rätta angreppsättet för att investera i aktier idag. Att leta efter billiga aktier oavsett var de handlas eller inom vilka industrier bolagen är aktiva.

”I have been a stock market professional investment advisor since October 1962, and, during most of that time, I have been a succesful investor to the point where some who call and do not know me call me a “billionaire”.”

Som lite kuriosa har Goodman ska vid ett tillfälle ha suttit bredvid Buffett under en middag och då frågat honom varför folk aldrig fick höra om han var optimistisk eller pessimistisk. Buffett ska då ha svarat att det berodde på att han inte var något av det, han var realistisk.

ned5

Något som är lite intressant är att Francis Chou investerade i Dundee under den andra halvan av 2014. Dundees kurs har som tidigare nämdes mer eller mindre havererat sedan 2013. Det är inte omöjligt att jag kommer att ta mig en närmare titt på Dundee framöver. Jag gillar det mesta av det jag sett hos mr Goodman och det är en person jag gärna skulle låta förvalta en del av mitt kapital. Avslutningsvis vill jag tipsa om Dundees årsredovisning för 2013. Det är sannerligen ingen dussinårsredovisning – 95 sidor av ”letter to shareholders”.

Mer läsning:

Ned Goodman Ditches Bank Stocks – Financial Post

Ned Goodman on China, Gold and Warren Buffett – The Northern Miner

Dundee Corp – WertArt Capital

Dundee Corp – Corner of Berkshire & Fairfax

Fler inlägg i vår serie om ”deep value”-förvaltare:

6 thoughts on “Vem är Ned Goodman?

Kommentera