Tidig exit i Norcon

För drygt en månad sedan gick NCON ut med information om att styrelsen föreslår att aktien avnoteras från AIM. Anledningen var att de hade sett över för- och nackdelarna med att vara noterade och ansåg att fördelarna inte uppvägde nackdelarna i form av extra kostnader. Detta är fullt rimligt. Det är kostsamt att vara noterat och speciellt för små marginellt lönsamma bolag kan en stor del av rörelseresultatet ätas upp av noteringskostnader.

Vi har under våra år som ”deep value”-investerare varit med om flertalet avnoteringar av samma skäl som ovan, men det här är första gången det sker i en brittisk position. När tidigare NYSE- eller NASDAQ-positioner blivit avnoterade har de sedan gått att handla på otc-marknaderna i USA. Så vitt vi förstår fungerar det inte riktigt så med brittiska innehav. Om vi behåller våra aktier i NCON kommer vi att äga aktier i ett onoterat bolag och det är då upp till oss att hitta en köpare om vi vill göra exit.

Av den anledningen har vi likviderat vår position i NCON. Det blev en mycket lyckad affär. Innehavstiden var cirka ett halvår och ojusterat valutaeffekter var avkastningen 42 procent. Bolagets nuvarande storägare gav oss den chansen då de i samband med nyheten om avnoteringen gick ut med att de skulle köpa upp till 8 miljoner aktier till kursen 19 pence. Denna order kommer ligga i marknaden till den fyllts eller tills dess att aktierna avnoteras i början av juli. För oss var det dock struligt med likviditeten. Efter några veckor i marknaden blev vi slutligen av med aktierna till en kurs på 17 pence.

Det här är inte första gången en storägare köper ut oss. Det har hänt oss i bland annat Rella, Peerless Systems, Books-A-Million och Tecumseh Products. I samtliga fall utom Books-A-Million har det gett en mycket god avkastning. Dock blir man som minoritetsägare i den här typen av utköp ofta lite snuvad på konfekten. Även om vi minoritetsägare som kom in till en lägre kurs i regel gör en bra affär så gör  köparna ofta en ännu bättre affär. Det absolut tydligaste exemplet på det är Rella där familjen Aller förvärvade våra aktier för mindre än bolagets finansiella placeringar och fick fastigheter och rörelseverksamhet på köpet.

Riktigt så bra affär tror vi inte att Norcons storägare Norconsult lyckas göra. Under föregående år visade NCON ett rörelseresultat om £790k och har enligt den senaste balansräkningen ett NCAV om £13,2M. Storägaren tar bolaget privat till 7x EV/EBIT och 0,72x NCAV.

Kul är också att det ”smarta kapitalet”, som insiders/storägare ändå får kallas, tycker att bolaget är värt minst 60 procent mer än vi betalade. Det är ett kvitto på att bolaget varit klart undervärderat vid köptillfället.

7 thoughts on “Tidig exit i Norcon

 • Tråkigt utfall vilket även Jearon Bos verkar hålla med om: ”We consider that this offer is unduly low, being at a significant discount to the net-net value per share of the Company and are considering our options.” Har även sålt av min position i veckan.

 • Klämmer i med ett grattis ändå! 🙂

  Vad är er erfarenhet av AIM? Låter lite märkligt att de skulle köpa 8M aktier till 19 pence och ni får sålt för 17 pence. Tycker själv att marknaden verkar lite knepig efter ett par försök till köp som inte har matchat avslut till högre kurs.

  Tillsammans med ganska högt courtage (på Avanza), växlingsavgift och ”Omsättningsskatt (stamp duty) 0,5% av köpeskillingen” så gör det att jag drar mig lite för att investera där – även om det finns några riktigt intressanta kandidater.

  • Hej Claes,

   Tack, ja oavsett hur bra affär Norconsult gör kvarstår faktumet att vi fick fenomenal avkastning på kort tid.

   Ingen vidare erfarenhet av AIM, svårt att få ordrar fyllda och det har flertalet gånger hänt att ordrar går igenom till högre nivåer än vad vi ligger ute på som sälj. Är visst någon form av manuell ordermatchning som verkar vara relativt godtycklig. Enda fördelen med det verkar vara att de kanske undviker att ”skvättordrar” går igenom.

   Givet allt det du nämner är det nog vettigt att kräva något attraktivare case på AIM jämfört med andra case på andra handelsplatser.

Kommentera